هواساز چیست؟ بررسی فنی و کاربرد انواع هواساز تهویه نگار-بتا تهویه

انواع مختلفی دارند که می‌توان از جمله آن ها به مدل های یک منطقه ای، چند منطقه ای، عمودی، افقی و آدرس سایت … اشاره کرد. تفاوتی ندارند و در واقع هر دو ترجمه کلمه انگلیسی weather maker می باشند که در گذشته این کلمه به هواساز ترجمه شده است اما اکنون کلمه هوارسان جایگزین این کلمه شده است ولی با توجه به اینکه کلمه هواساز بین مردم جا افتاده است، بیشتر از این کلمه استفاده می شود. جهت استفاده در مکانهای که در قسمتهای مختلف با چند کاربری مورد استفاده قرار میگیرند مانند مدارس و دانشگاه، بیمارستان ها و مکانهای اداری و… که درآن اتاق مطالعه، اتاق استراحت، سالن های غذا خوری، سالن اجتماعات و کلاس درس وجود دارد.

  • در نوع فول فرش، تمامی هوا از بیرون ساختمان و هوای تازه تامین می شود.
  • دستگاه هواساز هایژنیک یک سیستم تهویه مطبوع بهداشتی برای مکان هایی نظیر بیمارستان، آزمایشگاه، داروسازی و صنایع الکترونیک می باشد.
  • از چنین دستگاهی می توان در رستوران ها، فروشگاه ها و فضاهای مشابه دیگری که در آنها فضای سقف کاذب مناسب بوده و حجم هوادهی مورد نیاز چندان زیاد نیست (کمتر از ۱۰۰۰۰cfm)، استفاده نمود.
  • آب گرم یا سرد شده در مکان دیگری به واحد فن کویل فرستاده می شود تا از آن برای تامین هوای گرم/خنک به اتاق ها استفاده شود.
  • می توان از کنترل هوشمند و سیستم های کنترلی در هواساز استفاده کرد و افزایش کاهش دما و رطوبت قطع و وصل جریان کاهش یا افزایش میزان هوا و… کنترل کرد.

هواساز چیست؟ بررسی فنی و کاربرد انواع هواساز تهویه نگار-بتا تهویه

دستگاه هوارسان را باید حتی‌المقدور نزدیک اتاق‌هایی که قرار است تهویه شوند قرارداد تا طول مسیر کانال‌کشی کاهش یابد. هواساز دستگاهی است که گردش هوا را در تهویه مطبوع کنترل می کند. این دستگاه ها عموما به مجرای کانالی سیستم های تهویه مطبوع، یعنی جایی که هوای برگشتی ساختمان باید به آنجا رود متصل میگردد. گاهی نیز دستگاه هواساز هوای تازه و هوای برگشتی را از فضای داخل دریافت می کنند. به این صورت که هوای سرد شده از طبقه پایین سیستم وارد ساختمان میشود.

هرچه ظرفیت هوادهی و افت فشار بیشتر باشد توان الکتروموتور تیز افزایش می ‌یابد. الکتروموتورهای مورد استفاده در دستگاه‌های هواساز در دو سرعت یک هزار و چهارصد و پنجاه آر پی ام و دو هزار و نهصد آر پی ام تولید می ‌شوند در صورت نیاز به سرعت‌ های کمتر می‌ توان از درایو اینورتر جهت کنترل سرعت الکتروموتور و در نهایت فن هواساز بهره برد. به هواسازهایی که سرعت چرخش فن در آن‌ها ثابت است اصطلاحا هواساز CAV و در هواسازهایی که سرعت چرخش فن متغیر می ‌باشد، اصطلاحا هواساز VAV گفته می ‌شود.

با توجه به اهمیت کیفیت هوا در مکان‌های خاصی مانند صنایع الکترونیک، صنایع غذایی، صنایع دارویی، اتاق‌های عمل، بیمارستان‌ها و … به منظور تامین هوای پاک یا استریل، استفاده از هواسازهای هایژنیک (بهداشتی) که دارای خصوصیت‌های ویژه ای از قبیل کابین‌های صدا گیری از (آلیاژ کروم-نیکل)، قابلیت ارائه به همراه سیستم ریکاوری هوا، فیلتر هپا و لامپ uv و … (دستگاه ایرواشر) مشابه سیستم هوارسان عمل می‌کند با این تفاوت که در آن بجای کویل سرمایشی از نازل‌های رطوبت‌زن استفاده می‌شود. در واقع این دستگاه علاوه بر اجزاء اصلی هواساز ، مجهز به محفظه‌ی دیگری به نام ایرواشر می‌باشد که شامل تشت آب، قطره‌گیرها، کلکتورها و افشانک‌های پاشش آب است. قیمت با توجه به نوع کاربری، متریال مورد استفاده در تولید، میزان ظرفیت هوادهی، ظرفیت برودتی و گرمایشی و … آن متفاوت و متغیر میباشد، قیمت نهایی نیز وابسته به تعداد تجهیزات به کار رفته برآورد میشود.

دمپرها از جنس پروفیل آلومینیومی با پره‌های از نوع Airfoil که با استفاده از مکانیزم چرخ دنده ‌ای نرم (چرخ دنده از جنس نایلونی تقویت شده) و هوابندی با لاستیک ‌های مخصوص حداقل نشتی هوا را ایجاد می‌کند، تولید می ‌شوند. دمپرها را هم به صورت دستی و هم به کمک موتور دمپر می‌توان کنترل نمود. استفاده از دمپر در مجراهای ورودی هوا (هوای تازه و هوای برگشتی) به هواساز الزامی است تا بتوان دبی هوای ورودی را کنترل نمود.

این نوع از هواساز ها از پرکاربرد ترین نوع هواساز ها هستند که از آن در مکان های آموزشی، مسکونی، اداری استفاده می کنند. هواساز ها از لحاظ ساختار دارای تفاوت های زیادی نیستند و تنها در نوع فیلتر و ابعاد و همچنین تجهیزات رطوبت گیر با یک دیگر متفاوت هستند. همه ما با خطرات آشامیدن آب آلوده یا مصرف غذای بی‌کیفیت آشنا هستیم. اما نکته بسیار مهم این است که ما بیشتر وقت خود را در طول شبانه روز در خانه و دیگر فضاهای بسته سپری می‌کنیم و در واقع آلودگی هوا تردید ندارد، چاره دارد.

سایر اجزای دستگاه هواساز

اگر محدودیت فضا وجود داشته باشد و فضای لازم برای سیستم گرمایش و سرمایش وجود نداشته باشد. از کندانسینگ یونیت که شامل کمپرسور و کندانسور هوایی است استفاده می شود .می توان آن را در پشت بام و یا کنار ساختمان نصب کرد و ماده مبرد را به طور مستقیم به کویل سرمایشی تزریق کرد. چگونه هواساز مناسب انتخاب کنیم قبل از خرید؟انتخاب یک مشاور یا متخصص حوزه تهویه مطبوع، تعیین کاربرد هواساز از لحاظ تامین سرمایش، گرمایش و هوای تازه.

هواساز افقی (Horizontal):